Renovera hemma – tänk på detta

Är du i planerna på att renovera hemma och söker en hantverkarfirma och vill hitta bäst snickare göteborg? Det finns de som är duktiga på att snickra och som själva kan tänka sig att göra mycket av jobbet. Majoriteten söker dock en hantverkarfirma som kan göra ett professionellt jobb som håller över tid. Det finns en hel del att tänka på innan man anlitar en hantverkare. Så oavsett om du vill renovera badrummet eller bygga en altan – här är de främsta tipsen.

Anlita hantverkare för olika typer av jobb

När du ska renovera är det viktigt att utgå från vad för slags jobb som du vill ha utfört. Det finns en uppsjö av olika slags renoveringsprojekt, men de vanligaste är:

  • Badrumsrenovering
  • Köksrenovering
  • Fönster- och fasadrenovering
  • Inglasning av uteplats
  • Bygge av altan
  • Bygge av garage eller uterum

Ofta arbetar hantverkar- och snickarfirmorna med alla slags renoveringsjobb och kan hjälpa till med det mesta. Ibland kan de dock vara specialiserade på en viss sorts snickerijobb och ha djupare kunskap i det ämnet. Det är bra att ha i åtanke om du vill renovera något som är extra känsligt, gammalt eller unikt och söker någon med specialistkunskaper. Det finns många fördelar med att anlita en professionell hantverkarfirma – de skräddarsyr arbetet efter dina behov, de jobbar snabbt och effektivt samt utför arbetet med kvalitet vad gäller material och verktyg.

Viktigaste tipsen vid renovering

Även om du är ivrig att snabbt komma igång med renoveringen är det rekommenderat att göra ordentlig research i början. Bestäm en budget och tidsram för arbetet. Kontakta flera hantverkarfirmor och begär offerter hos dem. Fråga gärna grannar, vänner och bekanta som renoverat nyligen om de har någon firma att rekommendera. Jämför sedan de olika prisförslag du får och begär referenser från hantverkare som du är intresserad av att anlita. Be att få se exempel på tidigare genomförda arbeten och passa även på att kontrollera att firman har F-skatt och inte har en mängd klagomål riktade mot sig. Kontrollera även om du är berättigad till ROT-avdrag för jobbet och om du måste ansöka om bygglov hos byggnadsnämnden i kommunen innan du påbörjar renoveringen. När du väl bestämt dig för vilken firma du vill anlita så bör ni skriva ett avtal där det klart och tydligt framkommer vad priset blir och vilka eventuella extrakostnader som tillkommer. Därmed kan ni undvika onödiga missförstånd. Kontrollera exempelvis om saker som materialkostnader, resor och städning ingår i priset. Kom överens om betalningen och försäkra dig om att betala först efter att arbetet är utfört och inte i förskott. På så sätt minimerar du risken att bli lurad eller att arbetet blir slarvigt genomfört.

Som du ser kräver en renovering en hel del förberedelser, men det är det värt för att säkerställa att arbetet blir så bra som möjligt i slutändan. En renovering är något som ofta ska hålla i flera årtionden.