Tips när du renoverar köket

Många drömmer i hemlighet om det perfekta köket som de flesta av oss bara kan läsa om i inredningsmagasin och via https://köksrenoveringstockholmslän.se. Drömkök kan variera, men sociala ytor, fantastisk finish, rymd och funktionalitet är ofta den gemensamma nämnaren. Ju fler familjemedlemmar desto mer ökar kraven på att köket ska vara rustat med förvaringsmöjligheter, yta samt vara lättstädat. Det kan vara en utmaning att möta alla önskemål, men genom att se till att du verkligen planerar din köksrenovering i detalj från början ökar förutsättningarna att lyckas. Läs mer här om viktiga punkter att tänka på när du ska köksrenovera.

  1. Fundera igenom din köksrenoveringsbudget

Det första steget mot en lyckad köksrenovering är att sätta en rimlig budget med en buffert för oförutsedda utgifter. Hur mycket får renoveringen av köket kosta? Kan du göra något arbete själv? Tänk dock på att allt arbete som rör el och vatten alltid måste utföras av fackmän och räkna in detta i budgeten. Rivningsarbete, målning samt golvläggning är uppgifter som du själv kan klara av och som kan spara pengar du kan lägga på vitvaror och köksmontering istället.

  1. Tänk igenom kökets layout

Hur ser köket ut som du vill renovera och vad vill du förbättra? Kan du göra något med planritningen i huset för att öka rymden eller förändra den nuvarande layouten? Hur ser kökets arbetsstationer ut? Vilken förvaring önskas? Här ska du verkligen lägga ner tid och energi på att tänka igenom hur du rör dig i ditt kök och vad du behöver för att köket ska fungera optimalt. Det är också en bra idé att se över belysning, eluttag och hur matbordet ska få plats. Önskar du en köksö i ditt drömkök? Då ska du se till att planera in den också.

  1. Arbetsytor och förvaring

Du har kanske hört talas om den berömda arbetstriangeln? Det hela handlar om att köket ska vara utformat på ett sätt som gör det enkelt för dig att snabbt förflytta dig och nå det du behöver när du lagar mat. Avståndet mellan spis, vask, arbetsbänkar och kyl ska vara logiskt och välplanerat. Här ingår också att tänka igenom var diskmaskinen bör placeras samt vilken spis som förenklar ditt liv så mycket som möjligt. Även arbetsytorna och förvaringen spelar stor roll i ett kök där du verkligen känner att du både kan koppla av och laga mat utan besvär. Många kök saknar nämligen tillräckligt med arbetsyta och du kan behöva använda köksbordet när du bakar. Tänk därför igenom vad du behöver och varför. Ingen uppskattar ett plottrigt kök där olika arbetsredskap alltid ligger framme i brist på tillräcklig förvaring.

  1. Design

Detta är köksrenoveringens höjdpunkt där du får lov att fundera på vilka material du önskar i ditt kök. Kakel, klinker, marmor och vackra skåpsluckor. Det finns mycket att fundera över. Ska ditt kök ha en lantlig stil eller är det industriella ytor du önskar? Lägg gärna ner tid på att hitta billiga alternativ utan att tumma på slutresultatet.